Trust is Earn

Thanks, G!

Apa rasa hati kau kalau janji dan kepercayaan yang dah diberi dikhianat sewenang diri?
Rasa sakit, kan?

Hidup ini tiap orang ada kisah dan asbabnya sendiri, If someone said don't tell people about what have he/she told you, it's mean benda tu private dan he/she only tell you because he/she trust you.

Even hal tu nampak remeh temah bagi korang, maybe besar ertinya bagi dia. Never judge benda tu based on your own understanding. Korang tak tahu sebab asbab why he/she keep it by himself/ herself. Sometimes, ada benda yang dia keep sebab benda tu buat dia rasa malu dan low confident, or dia tak nak orang lain tahu sebab dia dalam proses menjayakan hal tu. Please lah, try to think inside his/her shoe. Be in his/her shoe. Bukan hanya gambarkan kau berada dalam keadaan dia semata-mata. Silang kaki dan try pakai kasut dia. Baru kau tahu pe yang dia kendong selama ni.

Don't expect kau hadapi hidup ini lagi payah daripada orang lain hanya untuk motivatekan orang lain. Sometimes, benda tu rasa annoy dan buat orang lain lagi down dan jauhkan diri daripada kau. Hidup kita tak sama. Perjalanan hidup kita tak sama. Apa yang kita hadap tak sama. Susah senang kita tak sama. Jangan sesekali kata you even better than me if every support you got untuk terus living hidup ini kalau dibandingkan he/she yang have no one untuk backup dia bila dia jatuh teruk.

Kata-kata untuk nasihat memang mudah untuk diluahkan. But, did you stay by his/her side bila dia tantrum, jatuh dan rasa useless? Ada? Sometimes I think words advices yang keluar daripada mulut kau itulah yang buat dia lagi down dan serabut. Akhirnya, dia ambil keputusan untuk masuk mode isolation dan isolate kan diri dia dari everyone. Kau ada faham bagaimana rasanya hidap Major D when no body stay and kept you walking from every fall that you have made? No, kan?

Sebab dia seorang manusia yang belajar daripada tiap satu benda yang berkecai. Sebab dia manusia yang selama ini pendam dan tutup segala sesak masalah dia dengan mata dan senyum yang cuba dia buat-buat. Ada kala, jiwa dia rasa sakit dengan desakan dunia yang datang makin menghimpit. Dan dia tiada daya untuk senyum dan hanya sugul menahan perit dunia. But, end up dikata that sombong dan tak tahan dengan hidup. A good buddies will never say that. Sometimes, dengan hanya diam dan teman dia, it's just something more priceless bagi dia. But, he/she know that everyone have commitment and life so he/she never brag why you guys didn't spend time for him/her. Because he/she know that no one can help him/her unless his self/her self.

Serious, just cut a slack la. 


 am hoping he/she will recover from his/her disease. Amin.