Yogyakarta

Thanks, AnAn.

#First solo trip yang pernah aku buat
#Oct 2014
#Main objective: Tawan Borobudur -Accomplished-


Trip ini aku dedicated to myself, yang perlukan bukti bahawasanya aku ini jenis ketegaq, independent, and explore type of person. Trip ini juga aku dedicated to pemikiran aku, jiwa aku, mentaliti aku, dan rasa bersyukur aku pada diri yang dianugerahkan pelbagai nikmat oleh Allah s.w.t.

Aku ke sini, sendiri. Pada Oktober 2014, aku ambil keputusan drastik sebab desakan diri yang sangat hauskan exploration. Yup, dulu aku xberpeluang untuk buat trip sebegini. Dan, aku sangat respect pada mereka yang ada self independent dan exploration yang tinggi dalam diri mereka. Yup, I find their stories are quite motivate me untuk lalui cabang hidup yang sebenarnya indah.

Aku ke sana dalam 3 hari 4 malam. Bertemu dengan Endar Utami, kawan terbaik merangkap tour guide yang paling best. Serious, pengalaman di sana sangat aku hargai. Aku rasa sangat heaven, dengan keasyikan seni bina klasik candi Borobudur dan Prambanan. Mystery but yet interesting! Aku rasa masuk dalam dunia ancient yang ada keunikannya tersendiri. Atau mungkin itu hanya aku yang rasa sebab aku ni sangat obses dengan sejarah dan artifak. InsyaAllah, will be future archaeologist. Amin. Doakan aku!


Antara tempat yang aku pergi adalah:

1) Taman Sari

Istana Air Taman Sari, Yogyakarta
Thanks, Google!
Pengalaman pertama kali serlahkan kenakalan dan kegilaan aku secara umum dan rasmi. Memandangkan masa untuk melawat Taman Sari dah tamat, jadi aku dan Endar panjat tembok ni untuk bergambar. Hahaha. Antara pengalaman yang paling aku suka bila teringatkan Yogyakarta.

Istana Air Taman Sari, Yogyakarta
Thanks, Google!
Menurut sejarah, Istana Air Taman Sari atau dikenali sebagai Water Castle ini adalah tempat rekreasi raja, puteri dan permaisuri. Lelaki yang tidak berkenaan tidak dibenarkan masuk selain sultan/raja sahaja. Tempat ini juga dijadikan sebagai tempat raja bermeditasi, berlatih, dan merangka teknik peperangan. Juga, adalah kebun bunga. Kata Endar, dahulu kala, raja akan ke sini untuk melihat permaisuri dan puteri-puterinya. Raja akan melihat dari bangunan tinggi yang ada di situ dan memilih permaisuri mana yang akan menemaninya pada hari itu. Untuk memlilih, raja akan melemparkan sekuntum bunga ros (kalau tak silap) pada permaisuri yang dipilihnya. Hem... sungguh unik. 

Benteng Pertahanan di Taman Sari, Yogjakarta
Thanks, Google!
Selain itu, taman ini juga dihubungkan dengan laluan bawah tanah, iaitu terowong yang berfungsi sebagai benteng pertahanan Kraton. Sungguh menarik dan unik. Rujuk gambar di atas, biasanya air akan naik sehingga memenuhi ruang ini (kalau tak silap). Air itu akan mengalir ke tempat mandi-manda permaisuri dan puteri. 


2) Alun-Alun

Alun-Alun Kidul Yogyakarta
Terima kasih, Google!
Malam, aku berpeluang ke Alun-Alun. Kebetulan, masa di Taman Sari, ada pesta Kulinari. Best jugak tengok diaorang jamming dan food testing. Hahahaha. Aku dan Endar merempit saja. Memang Endar terror betul cilok. Hahaha, fail aku.

Menurut sejarah, Alun-Alun ni adalah sebahagian tempat mistik juga la. Dipercayai, sesiapa yang dapat lalui di antara dua pokok besar (seperti dalam gambar di atas) dengan matanya ditutup dengan  kain, hajatnya akan menjadi kenyataan. Itu kepercayaan mereka la. But, aku try for fun. Dan gagal. Hampir langgar tembok yang memagari pokok tu. Tergelak sakan aku dan Endar. 

Kereta perarakan, Alun-Alun Kidul Yogyakarta
Thanks, Google!
Di Alun-Alun juga ada perarakan/rekreasi kereta seperti di atas. Biasanya, ramai pelancong tak lepaskan peluang untuk naik dan kayuh kereta ni keliling padang tu. Best sangat, but aku tak try. Sebab penat dan nak ke Malioboro selepas tu. Tapi, aku sangat respek dengan mereka. Walaupun tanpa pembangunan yang advance, mereka masih mengagungkan nilai-nilai mereka dan juga apa yang mereka ada. Buktinya, contoh di atas. Mereka gunakan apa yang mereka ada untuk menonjolkan nilai sejarah dan pelancongan yang mereka ada. Tak perlu guna teknologi advance pun.


3) Gunung Merapi

Gunung Merapi, Yogyakarta
Terima kasih, Google!
Inilah Gunung Merapi, gunung yang meletus pada tahun 2010 kalau tak silap. Itu pun secara kebetulan aku lalu sini masa aku nak ke Candi Borobudur. An An, adik Endar yang bawa aku lalu ikut laluan alternatif. Sepanjang aku ikut laluan alternatif, memang lihat banyak lagi kesan gunung berapi. Dengan jalan yang berdebu, bahagian patung yang pecah berderai di jalanan, dengan rumah-rumah yang sedang dibaik pulih. Banyak, terlalu banyak hingga aku rasa sangat bersyukur dengan keamanan yang aku ada di Malaysia. Alhamdulillah.

Dan, sepanjang perjalanan kami dengan membonceng motor ke sana selama dua jam, kami lalui kawasan pendalaman yang penuh dengan ladang buah salak. Buah salak mereka besar-besar belaka. Dan udara di sana sangat nyaman, sejuk, dan tenang. Ya Allah, aku rindu Yogyakarta!


4) Candi Borobudur

Candi Borobudur, Yogyakarta
Thanks, Google!
Perjalanan ke sini dari Prambanan mengambil lebih kurang dua jam. Aku sampai pun dah tengah hari. Panas pula, tapi bila kaki jejak saja Borobudur, terus hilang semua penat. Rasa nak menangis pun ada sebab aku dah berjaya jejak Borobudur. Kalau nak tahu, candi ini adalah dibawah pengaruh Buddha. Dan banyak kisah yang terlakar di dinding Borobudur ni. Candi ini dibangunkan oleh pengikut Buddha aliran Mahayana pada sekitar tahun 800 sebelum Masihi atau abad ke-9. 

Kalau nak masuk, perlu pakai kain yang diberi pinjam dan diikat pada pinggang. Yang tu, aku lupa apa tujuannya. Nanti nak kena tanya balik Endar. Hehe.


5) Istana Keraton

Istana Keraton, Yogyakarta
Terima kasih, Google!
Istana ini adalah istana diraja. Banyak muzium di dalamnya. Ada yang menempatkan koleksi barang-barang milik raja, ada juga gambar-gambar permaisuri dan puteri/putera raja, susur galur keluarga diraja Buwono ni. Sangat best! Aku ambil masal lebih kurang dalam 3 jam untuk teroka setiap muzium. Dan, yang paling uniknya, masih ada lagi orang yang menjaga istana ini. Mereka dipanggil pengabdian, iaitu macam sida-sida or pengawal istana agaknya. Mereka ini berkhidmat untuk istana dan keluarga diraja dalam sebulan tu empat or lima kali. Ini adalah lambang ketaatan mereka kepada sultan mereka.

Aku dibawa untuk melihat peralatan yang mereka gunakan untuk sediakan santapan raja dan keluarga mereka. Juga diberi penerangan tentang gaya hidup raja dan pantang larang mereka. Kalau bernasib baik, akan ada acara persembahan tarian tradisional jawa. Dan Alhamdulillah, aku bernasib baik sebab bila masuk sini, acara itu sedang dijalankan.


6) Muzium Kereta Kraton

Muzium Kereta Karaton, Yogyakarta
Terima kasih, Google!
Menurut Endar, kereta kuda ini ada pelbagai jenis dan setiap satunya adalah berfungsi untuk membawa kerabat diraja dan pembesar istana serta sultan pada zaman dahulu. Bahkan, pada masa sekarang ini, mereka turut menggunakan kereta kuda ini bagi upacara yang istimewa seperti perkahwinan puteri/putera, perarakan raja. Dan, kereta kuda ini memang didatangkan khas dari Belanda kalau tak silap. Pihak sana menghadiahkan kerata ini kepada sultan pada zaman dahulu. 

Bahagian dalam muzium,
Thanks, Google!
Inilah deretan kereta kuda yang dapat dilihat dalam muzium ini. Kinda sedih la jugak sebab tak dapat nak panjat naik kereta ni. Hahahahahahaha. Kalau la guard dia tak selalu patrol, memang dah lama dah aku panjat naik. Hahaha


7) Candi Prambanan

Candi Prambanan, Yogyakarta
Thanks, Google!
Well guys, inilah candi Prambanan. Candi ini ada pengaruh Hindu. Dalam kawasan ni, ada beberapa candi yang menempatkan patung-patung yang berbeza. Even, setiap candi kecil di dalam kawasan ini ada nama tersendiri. Masa aku pergi sini dulu, ada candi yang terbesar sedang dibaik pulih. Jadi, tak dapat nak masuk lah. Kata Endar, itulah candi yang paling besar dan ada cerita di sebaliknya. Kata Endar lagi, dahulu ada patung wanita besar dalam candi tu. Ada seorang pelancong dari Eropah datang dan lawat candi tu. Yang peliknya, patung tu hidup dan mendekati pelancong tu masa dia tak sedar. Tiap kali pelancong tu lihat patung wanita tu, ia berubah jadi patung semula. Dan kali ketiga, apabila pelancong tu syak patung wanita itu hidup, dia ketuk bahagian hidung patung wanita itu. Yang peliknya, ada darah mengalir keluar dariapda hidung yang patah. Apa lagi, kelam kabutla pelancong tu lari keluar candi. Tapi, malangnya, aku tak dapat nak masuk. 

Selain tu, ada juga patung lembu dalam candi di sekitarnya. Menurut kepercayaan mereka, sesiapa yang dapat membisikkan hajat mereka ke telinga patung lembu itu, hajat mereka akan menjadi kenyataan. Aku tak buat. Syirik kot. Cuma tengok je la pelancong Eropah buat. Hahaha.


8) Jalan Malioboro

Jalan Malioboro, Yogyakarta
Thanks, Google!
Jalan Malioboro adalah syurga membeli-belah di Yogyakarta. Banyak kedai dan warung tepi jalan yang menjual baju, kain batik, keychain, perhiasan rumah dan pelbagai lagi. Aku ke sini selepas ke Alun-Alun. Sini pun boleh naik kereta kuda, tapi yang bukan tradisional macam di Muzium Kereta Kraton la. Kalau ikutkan, aku nak naik kuda, bukan kereta kuda. Hahahaha.

Malioboro pada waktu malam
Thanks, Google
Biasanya, kedai-kedai di sini banyak beroperasi pada waktu malam. Maksud aku, termasuklah gerai-gerai kecil. Boleh tawar-menawar lagi. Aku ke sini dan sempat lah melihat proses membuat corak pada kain batik. Dan, sempat beli keychain untuk buah tangan kawan-kawan dan family juga. Memang bestlah kalau sempat pusing lama-lama. Boleh dapat harga yang murah sangat.
  

Berlibur dan berkenalan di Alun-Alun, Yogyakarta

So, itulah pengalaman aku ke Yogyakarta. Serious, aku nak pergi lagi. Tapi, kali ni mungkin akan pergi dalam seminggu ke. Sebab nak hike Gunung Merapi, pergi Pantai Parangtritis, Gunung Kidul, buat aktiviti lasak kat sana. Oh, ya. Sempena dengan trip ni pun, aku kenal beberapa kawan Indonesia yang best bangat. Semuanya gara-gara panjat tembok di Taman Sari. Dan, tak sangka, jodoh kawan kami kuat. Kami jumpa di Alun-Alun pula malam tu. Hahaha. Terima kasih buat Abah Sorga, Ctzky, Tia, Rizal dan juga Marathuza. Kangen juga sama kamu, Endar!




p/s: Kadang-kadang, kena travel untuk keluar dari kepompong yang sama. Sekaligus untuk sematkan rasa syukur pada apa yang ada dalam diri kamu. Sungguh, pada waktu kamu peroleh rasa syukur itu, rasa nikmatnya tak terkata. Alhamdulillah.

Rindu

Thanks, Tumblr.



Aku renung dinding bilik,
Harap boleh tembus,
Cari bayangan dia.

Hati rindu membuak,
Mata tinjau meninjau,
Dia entah bila akan ada.






p/s: Suka buku Sofa Biru by Nadhira Brundage!

Hari Pertama

Thanks, Tumblr



Dari hari pertama kita kenal,
Sampai sekarang,
Awak suka usik saya.

Banyak benda awak usik saya,
Sampai saya senyum diam-diam.

Sekarang baru saya tahu,
Kenapa awak usik saya.

Sebab awak cakap saya usik hati awak,
Dari hari pertama kita cakap.

Tapi,
Awak tak tahu,
Awak pun usik hati saya juga.





p/s: addict lagi dengan Sofa Biru by Nadhira Brundage. Suka dia sangat!


Cukup

Thanks, Tumblr.



Cukup,
kekurangan dia,
Melengkapi aku.

Dan,
Kekurangan aku,
Melengkapi dia.

Betul,
Itu sudah cukup.





p/s: Nak buku Sofa Biru by Nadhira Brundage jugak! Hehehe


Cuba

Thanks, Tumblr



Dari pagi hadap laptop,
Mata ke skrin,
Tapi hati ke sana.

Penat ajak hati balik,
Sebab akal dah serik,
Tapi hati degil.

Keluh panjang-panjang,
Geleng lama-lama,
Susah nak hadam.

Awak, saya penat.
Awak, saya ngantuk.
Awak, saya bingung.

Apa saya nak buat,
Hati dan akal tak ngam dah,
Semua sebab pasal awak.





p/s: akan addict dengan buku Sofa Biru by Nadhira Brundage. Dia sweet sangat, okeh!

Pieces from Yesterday

Thanks, Tumblr




Say something, I'm giving up on you
I'll be the one, if you want me to
Anywhere, I would've followed you
Say something, I'm giving up on you

And I am feeling so small
It was over my head
I know nothing at all

And I am stumble and fall
I'm still learning to love
Just starting to crawl

Say something, I'm giving up on you
I'm sorry that I couldn't get to you
Anywhere, I would've followed you
Say something, I'm giving up on you

And I will swallow my pride
You're the one that I love
And I'm saying goodbye

Say something, I'm giving up on you
And I'm sorry that I couldn't get to you
And anywhere, I would have followed you
Oh-oh-oh-oh say something, I'm giving up on you

Say something, I'm giving up on you
Say something

Song   : Say Something
Singer : A Great Big World feat Christina Aguilera



I love this song too much, as I listened to it, it's broke my heart. So yesterday's pieces coming back. The feeling that I'm struggle with tears and efforts, to him I proved and tried to save our relationship. The feeling of hopeless, the feeling of betrayal, the feeling of disappointment. All in one. And nothing come out except more frustration, sadness, loneliness, and emptiness. 

To him, I shall say well done for messing my life, for some years. Hope that we wont meet again in future. Because it's too much to hold the pain that you caused. I'm letting him go, for the she that he choose. I wish and pray that we will never meet, ever. It's not because I'm still in love with you. It's because I should saying goodbye to you, firmly, when I sensed something wrong with you. 

This song remind me of a goodbye that I have no courage to say. And, I have learned that saying goodbye for this circumstances only hurt you a little. Different if you not saying that because you though you can save the relationship. It's just hopeless and painful for a long time.

Just, if one day you realize that you're wrong, don't come back to me. Ever. 
Our story already came to the end.


p/s: Never be afraid to say goodbye for somethings that you felt no there anymore. 

New Fresh Start

Credit to Google!


"Sometimes, we need to push our limits too much so that we can get to know our-self out there.
 Living in comfort zone cost you nothing but unsuccessful, boring life."
Noura R. Winchester.




Last week, I been through something that I never expected to do it in my whole life. Seriously nope! I don't know why I say yes to her, just to accompany her to do that hiking thing even it's not my things. Well, it's not really my things. I felt uneasy when I need to think about it at first. Felt so miserable because I prepared nothing. I have no money to buy things that I gonna need it up there. And, she knew that too. Of course she lend me some money to buy things, which is I hate it because it's make me look like loser without job. But, I have to bear with it. Because, she's kind to me.

Then, 27th August 2015. Everything started to get confused. I'm was worried, empty, blur, and nervous. How come I agreed to do this stupid things without any preparation! So stupid I am! But, I'm just kept it silent and swallowed my fear. We ride bus to go there. To meet her, the tallest mountain in this Peninsular of Malaysia.

On 28th August 2015, I met everyone. Meaning, hikers. They are all experienced. And that's make me felt so down. We packed all wrong. Shoes, things, sleeping bags. Everything. So, that's made me felt more down. Then, we started our first trekking. As I took my first step, I felt everything. Vulnerable at some point that I really wanna protect myself from outsider. I'm gasping for air. I'm the most slower person on that team. And that even made me more down. I'm lost hope, shame on myself. Yes, really am. That moment, I felt so angry at her. I meant, she asked me to accompany her but leave me behind. On second thought, I felt it's too stupid to think that way. Everyone have their own agenda and pace. So, why should I mad at her? So, I ignored my feeling and just tried to focus on next camp. All night, I felt really down and useless. I really want to go home because I can't stand embarrassed myself.

On 29th August 2015, I can't go back. They all want to go to the top so I'm just follow them with my slow pace and short breaths. It's so hard to catch them up. But, they all helping me out. Giving me moral support and helps me when I'm felt so stupid and down. They and this trip made me forget that I'm dealing with Major D fiercely. After awhile, I made new friends and they really kind. They give me some good tips about hiking and things. I love it. 

On 30th August 2015, we made a very toughest and longest walk to the top. And we made it. Alhamdulillah! Congratulation, guys! We made it! I never thought that I can conquered Tahan's Mountain for the rest of my life! 

So, this give me a lots to remember. I love the smell of forest, the sound of birds, the taste of river. I gonna miss Tahan very much. And, to her, thanks for everything. I knew that she done this only to made me recover from Major D and I'm really appreciated it! Friends forever!

Next year, InsyaAllah, Mount Kinabalu, we're coming!



Celebration for Independent Day at the top of Tahan's Mountain.
28th August 2015 - 1st September 2015
The Memorable Moment in My Life


p/s: I'm accidentally proved to myself that I am more than what I am thinking of me. I never thoughts I could do this even this is the first hiking I have done in my whole life. Yeah, hiking this Tahan can be a good start for my next new hobby. Love the nature as well. 

Just. Don't give up. You never know your abilities until you've been on your worst situation.