Ikrarku

Thanks, T.


Dulu, masa kecil-kecil aku suka berkawan. Tak kira siapa, umur berapa, jantina apa, bangsa apa, semuanya aku kawan. Sebab nak main-main di waktu petang. Tepat jam 5 petang, mesti aku keluar rumah walau mak aku tegah. Tapi, aku ignore saja. Habis hujung sana ke hujung sini aku turutkan kawan-kawan sepermainan. Tiap petang ada saja permainan baru yang nak main. Best kan zaman dulu.

Tapi, sekarang dah lain. Kawan dah tak jadi se 'pure' kawan yang dulu. Yang masa kecil-kecil. Sikap hipokrit dan selfish tak bertempat tu selalu ada. Dia ada kereta so baik aku berbaik-baik dengan si A tu sebab nanti aku boleh pergi jalan-jalan. Eh, dia anak orang kaya, aku mesti baik-baik dengan dia sebab nanti dia boleh belanja aku makan. Dan sebagainya. Itu sudah lumrah. Itu namanya cerekarama kawan. Hati manusia menjadi semakin tidak suci. Hati mereka, hati kau, dan hati aku.

Kadang-kadang, kita lupa hargai mereka yang sudah banyak membantu dalam hidup kita, tiap jatuh bangunnya kita ini, ada mereka. Mereka yang benar-benar sahabat tawa duka, yang pentingkan kita dalam kehidupan mereka. Aku akui, aku selalu lupa asal aku, selalu lupa mereka yang sentiasa menjadi penyelamat aku di kala susah, penenang aku di kala duka, pemerhati aku di kala aku ini kejauhan. Ya, mereka sentiasa ada untukku. Dan mereka sentiasa pentingkan aku.

Dan kini, aku mahu noktahkan sesuatu. Dan ini azamku untuk aku ubah pandangan aku dalam kehidupan.

1- Pentingkan mereka yang pentingkan aku dalam hidup mereka.
2- Hanya fikirkan impian aku dan berusaha menggapainya.
3- Turn off humanity aku pada mereka yang tidak penting. [Layan baik]
4- Diam dan lenyapkan diri aku dalam kamus mereka.

Manusia dalam dunia ini ramai untuk diterokai. Di saat aku berfikir pada mereka yang tidak sudi, aku sudah membazir masa untuk mengenali dan menjalinkan persahabatan dengan mereka yang ceria dan unik. Aku terlalu sedih dengan sikap manusia sebegini. Mungkin tanpa sedar, aku juga begitu. Jadi, sekarang, aku tahu bagaimana rasanya. Rasa dipinggirkan dan diabaikan. Yang macam chipsmore. Sekejap ada, sekejap tiada. 

Aku tak mahu lagi begini. Biarlah mereka begitu, tetapi aku mahu berubah, mahu pentingkan mereka yang pentingkan aku dalam kehidupan mereka. Mahu ikhlas dalam persahabatan. Tapi, tanya diri sendiri, adakah kita ikhlas dalam persahabatan selama ini? 




p/s: Tak suka pada mereka yang senyap menyepi kemudian tiba-tiba sibuk benar mahu tahu apa pencapaian kita dalam hidup kita. 


Thanks for read.  :)

Dekat Jauh

Pernah tak korang semua alami perasaan ni?

Pernah tak?

Pernah tak?

Thanks, Mr. Google.


Well, aku pernah. Selalu. Ibarat ini chipsmore. Bila nak, dicari, bila tak nak dibuang. Sakitkan perasaan macam ni. 

Sahabat.

Dalam ramai-ramai kawan, aku hanya ada sedikit sahaja sahabat. Boleh kira dengan jari. Sahabat terbaik yang pernah aku ada hingga kini. Mereka datang bila aku betul-betul perlukan bantuan. Tepat pada masanya. Kena pada tempatnya. Sahabat ialah orang yang tak pernah lokek berikan pendapatnya, luangkan masanya, hulurkan duitnya, pinjamkan tenaganya untuk kita. Sahabat tahu kita dalam kesusahan. Sahabat sentiasa fikirkan kita, kenangan ketika kita bersama-sama. 

Kadang-kadang, aku selalu silap tafsirkan yang sahabat itu adalah kawan. Tetapi rupa-rupanya kawan itu hanyalah kawan biasa. Yang aku cuba letakkan tinggi dalam sisi persahabatan sehinggakan aku menyamatarafkan mereka dengan sisi sahabat sejati aku. Rata-ratanya begitu. Kawan bukanlah sahabat, mereka tidak boleh menjadi sahabat. Ya, aku rindu mereka, mereka jauh daripada aku sekarang tetapi sentiasa dekat di hati. [Yang dekat pun makin bertambah dekat dalam hati aku ini, ahaks]

Aku selalu sangkakan mereka itu sahabat sejati aku kerana kami pernah lalui susah senang bersama. Kata mereka, aku ini penyumbang semangat, kental dalam positifkan mereka setelah mereka menghadapi kekalahan dalam acara yang mereka masuki. Tapi, itu dulu. Kini kami sudah lain. Bukan seperti sahabat 3 serangkai waktu dahulu. Berbeza. Kami sudah jauh. Terlalu jauh sehingga aku rasa aku sudah tidak kenal mereka. Mungkin aku silap kerana aku fikir kami sudah lama berteman, jadi aku in kepentingan mereka dan begitu juga sebaliknya. Silap besar. Aku rasa mungkin mereka tidak mahu lagi aku wujud dalam hal mereka, jadi begitulah. 

Kata kawan aku, sahabat tak semestinya akan kekal menjadi sahabat, adakalanya mereka akan menjadi musuh kita, dan musuh tak semestinya akan terus menjadi musuh, mungkin mereka akan menjadi sahabat terbaik yang pernah kita ada. 

Well, aku ramai kawan, kawan yang aku kenal semata-mata, tetapi sahabat, tak pun. Mungkin sebab aku pendiam dan jenis memendam. Entahlah, manusia boleh berubah. Terasa atau tak, itu soal hati aku. Cuma, tahun ini, aku mahu berfikiran positif sahaja. Biarlah mereka pergi, akan datang yang baru untuk dikawani. Hidup kita ibarat lembaran buku. Perlu tutup buku lama dan buka buku baru. Gunakan pen baru dan hiaskan corak baru. Buku lama, pen lama dan corak lama, itu semua bukan dilupakan tetapi cukuplah dikenang. 

Bak aku kata dalam entry dulu-dulu, aku mahu 'turn off' mereka yang sudah 'turn off' aku. Dan adalah lebih baik bagi aku yang selalu fikirkan mereka ini mencari hobi lain untuk difikirkan.





p/s: Mahu bina hidup sendiri. Tak perlu berdiri atas kaki orang lain. Cukup sahaja kaki kita ini.




Thanks for read.  :)

Selfish is Not Guilty

Thanks, G!


Dulu, orang kata sikap pentingkah diri or 'selfish' tu salah. Tak boleh bersikap macam tu sebab kita ini sama-sama memerlukan dan diperlukan. Sama-sama memberi dan sama-sama menerima. Omma aku kata kalau kita tolong orang, orang akan tolong kita balik. Itu common sense manusia, apa yang manusia ada untuk menilai satu-satu perkara berlandaskan kemanusiaan mereka, humanity mereka. Kata pepatah, berat sama dipikul, ringan sama dijinjing. Tapi, ada juga kata pepatah yang berbunyi: 'Buat baik berpada-pada, buat jahat jangan sekali.'   

Pelik, kan. Kalau kita diajar berkongsi dan ber-common sense antara satu sama lain, kenapa ada juga manusia yang selfish? Maksud aku di sini macam selfish tak bertempat. Kenapa mesti ada manusia yang tak pandai common sense and sakitkan hati kita?

Pernah terfikir tak?

Kan Allah kata Allah ciptakan manusia ini berbagai-bagai rupa dan ragam. Sebab itulah corak dan rencah kehidupan. Kalau semuanya sama, hambarlah hidup, kelam jugalah nampaknya. Kita perlu ada sikap selfish ni. Untuk berjaya, sama ada dalam perhubungan dan juga kerjaya. Betul. Kerjaya memerlukan orang yang tegas but, yet, terbuka dan pandai menghormati orang lain. Bukannya degil, keras kepala dan ikut goyang kaki dia saja. Bekerja dalam pasukan, perlu ada sikap selfish terhadap kerja, iaitu bila kita selfish pada kerja kita, kita akan lebih peka dengan aturan kerja kita dan orang lain. Tetapi, dalam masa yang sama, kita perlu bekerjasama dan kerah idea untuk menjayakan objektif kerja pasukan kita itu secara sihat dan beramai-ramai. Itulah yang dinamakan selfish bijaksana. Well, tak dinafikan akan ada orang yang terasa nanti. Tapi itulah, kita ni hidup untuk jaga hati orang ke untuk kejar matlamat hidup kita? Tanya pada diri.

Entahlah, pendek kata, aku kena belajar sikap selfish bijaksana ini. Kena belajar ringankan mulut untuk bertegas tanpa ikut seperti lembu dicucuk hidung. Dan, aku perlu belajar 'tutup mata' dan 'bekukan hati' terhadap perasaaan orang. Kalau dia salah, kenapa perlu kita yang terhegeh-hegeh jaga hati dia sedangkan dia tak jaga hati kita pun? Terus terang aku kata, itu bukannya menjaga hati kawan, tetapi itu bodohkan diri sendiri.



People that KNOW they are important, think about others.
People that THINK they are important, think about themselves
-Hans F Hansen-




p/s: Memang post kali ni banyak kata berbisa. Sebab aku mahu diri aku sedar dan tersedar yang selamanya aku tak boleh jadi 'lembu dicucuk hidung' sahaja. Aku sudah dewasa dan perlu lah matang berfikir. Ini bukan masa sekolah universiti lagi, ini masa kerjaya. Dalam alam ini, kalau dipijak dan dilanyak, jika tak pandai defends diri sendiri, memang penyek dan lanyaklah korang.


Thanks for read.  :)

Changing

Thanks Google =)
Assalamualaikum semua. Sudah lama aku tak update blog ni. Tak tahulah kenapa. Mungkin aku tiada rentak untuk menulis, ataupun tiada idea mahu mencanang. Barangkali, aku terlalu sibuk dan otakku tepu dengan 'dapatan mentah' seminggu ini. Ini baru sedikit aku dapat, kalau dah lama aku di sini, memang silap hari bulan, aku mesti dapat gelaran editor tercerewet di Malaysia.

Sudahlah, malas mahu bercerita tentang isu tugasan di pejabat. Sekarang, aku mahu menerawang jauh ke dalam diri. Penat otak bekerja keras berusaha menyedapkan ayat mereka, letih pula mata menjamu huruf dan abjad yang menari rancak di mata. Penat. Sangat penat bila kerah otak bekerja. Kalau diikutkan, sekarang sudah hampir setengah bulan aku di sini. Alhamdulillah, Allah permudahkan segalanya. Amin.

Memandangkan nanti Chinese New Year, ada cuti 4 hari, termasuklah cuti hari minggu. Memang asyik. Dan berbelah bahagi. Antara di utara ataupun di timur. Mana satu pilihan kalbu. Aduhai, tadi omma telefon. Katanya bosan sebab aku tiada di rumah, tak semangat untuk memasak. Hahahaha, memang agak tak logik alasan tu. Hem, tapi bila difikir-fikirkan, mungkin omma rindu dengan aku. Ayah, ikan piranha dan ikan jaws pun mungkin begitu. Mana taknya, bila aku telefon rumah tadi, suara ayah bunyi memekak, konon-kononnya membebel kerana takut bil telefon tinggi. Padahal aku jarang sekali telefon omma dan bergayut sakan. Bukan tiap-tiap malam pun. 

Dahulu, aku sungguh tak faham dengan perangai ayah yang menyepi bisu dengan kami adik-adik. Omma pula kadang-kadang ada 'angin'nya. Mungkin ketika itu aku masih muda. Masih remaja yang sukar untuk fahami isi hati orang tua. Tetapi kini, Alhamdulillah, aku rasa aku faham dan mengerti. Benar orang kata, jarak dan masa adalah ubat terbaik bagi masalah. Masa berjaya mematangkan fikiran aku, jarak pula berjaya mewaraskan aku. Aku tahu omma dan ayah memang rindu akan aku. Memanglah, ayah memang begitu. Tak mahu tunjuk reaksi gembiranya. Sengaja pesan chicken chop malam terakhir aku bercuti di rumah. Mahu meraikan kepulangan aku padahal ayah tak suka makan chicken chop. Yalah, aku kan suka makan makanan tu.


Thanks, Google.


Kesimpulannya,
Akau rasa aku dan tanggapan aku sudah berubah. Pemikiran aku juga mula berubah menjadi matang. Daripada keanak-anakan berubah menjadi matang dan waras. Aku rasa omma dan ayah juga semakin berubah, semakin kerap menerima pendapat kami dan matang dalam menilai kemahuan dan bakat anak-anaknya. 

Al-maklum sahajalah, perangai anak berbeza-beza, tak sama. 
Mungkin tindakan degil aku yang dahulu itu merupakan jalan terbaik untuk menyebabkan perubahan ini berlaku. Bersyukur aku bila aku fikirkan hikmahnya. Terima kasih, Allah. Semoga aku dan keluarganku serta seluruh umat Islam di dunia ini terus bernaung di bawah naungan-Nya. Amin.




p/s: Tak sabar menghitung detik dan jam untuk pulang ke rumahku. Agaknya bila lah pak su aku mahu bertolak ni? Haish... Moga perjalanan aku selamat semuanya. Amin.


Thanks for read.  :)  

Fit In

Thanks, T.



"There are ups and downs in life 
that you have to adjust yourself to fit in.
But, it's doesn't matter who you are,
You are yourself,
Nothing can change it,
Why are you trying so hard to fit in, 
when you are born to stand out?





Try so hard to fit in, but it's useless when that place, is not yours. No matter how hard you try to fit in, you will fail and look stupid in their eyes. So, STOP. Look around you and find a place which is accept you when you try to fit in or welcome you just the way you are. No need to fit in desperately. Just be who you are. That simple.


p/s: No need to be somebody. Just be who you are. There are people, somewhere, who really want to be you. Because you are worth it.



Thanks for read.  :)

Must Go On

This post, dedicated to my friend, Prince Zen.


Thanks Google!



Prince Zen, 
things get harder and harder in thing that we called 'relationship'. People can change even though we know them for a long time. It's HUMAN that we're talked about. People change. Either the love that they had for us. Take it or leave it, Prince Zen. 

Love. 
It's something that really abstract and subjective to describe  As long as we had that feel, it's mean  we're love them. But, how much the love that we had for them? Million? Thousand? Naah, I know that you don't have the answer, right?

Loyalty.
For me, if you're fall in love with somebody, you will stick with them until the love gone. If she/he really love you, she/he wont even try to hurt you, or try to look someone else to replace you. It's not your fault thing happens like this, it's mean time between you and her/him is already come to the end. It's mean that you and her/him are not share the same love any more.

Break up.
Everybody go through it, Prince Zen. It's doesn't matter how much do you love her/him. She/He wont think about what you felt, how much you hurt. Nope. She/He wont think about it because she/he is not that lucky person to have your love. She/He is the most unlucky people in this universe. She/He don't know that your love is too precious in her/his life. Believe me, she/he will regret it.  

Wake up.
Just wake up, Pince Zen. Step out from your pain. And try to open your heart widely to the world. This world is too interesting to insist. There are people, waiting for your to give the love.  Don't show you pain in front of her/him. Keep them inside. Someone told me that, the most sweet revenge is to show your happiness in front of people who hurt you, telling that how lucky you are after break up with her/him. Telling them that break up is the best thing ever to do when you're with her/him. Then, they will crawling back to you. asking your forgiveness. But, if you're clever, just forgive her/him. Because a forgiving person is the most nobleman in the world. Then, think! Either you want to give second chance to her/him or not, it's up to you. You know her/him close more than I do, anyway. Just make the best decision that you wont regret for the rest of your life. 


Like Ivan Panin said, 

For every beauty, there is an eye somewhere to see it. 
For every truth, there is an ear somewhere to hear it. 
For every love, there is a heart somewhere to receive it.



p/s: If you're feel sad, at least please look at your parent's face. Look at their smile and think about their sacrifice to raise you. Touch, right? So, who is she/he, trying messing up your life?



Thanks for read.  :)