Turn Off

Thanks, Google!

Hello semua. Sudah cukup sudah. Yup. Bukan bercinta tetapi menghargai orang yang tidak menghargai kita. Aku kira sudah lama aku cuba untuk mencipta persahabatan dengan insan yang bernama kawan. Terlalu banyak menjaga hati sehinggakan aku rasa diri ini ditafsirkan sebagai tunggul yang tidak berkata-kata. Mungkin adakalanya aku diam kerana aku hormat pada budi bicara mereka, pada status mereka yang lebih senior daripadaku atau diam kerana tidak tahu mahu berkata apa kerana mereka lebih gemar berkata-kata tentang perihal mereka di hadapan aku yang asing daripada mereka. Mungkin juga kerana mereka mengenali aku bukan daripada status sahabat, tetapi status yang dekat dengan sahabat mereka.

Benar, buat apa mahu peningkan kepala dan risau apabila mereka ditimpa musibah kalau mereka sendiri pun masih melayan kita ibarat tunggul atau kayu yang kaku? Fair and square, bukan. Alangkah bagusnya kalau aku dapat jadi seperti itu. Turn off humanity aku kepada insan yang sedemikian. Akan tetapi, aku masih lagi gagal. Yup, dulu aku risau apabila ada dalam kalangan mereka ditimpa musibah, aku berdoa, aku berharap yang moga-moga segalanya selamat. Tetapi, entahla. Mungkin mereka fikir atau rasakan yang aku ini penyibuk dalam hidup mereka. Atau mungkin mereka tidak suka aku bersahabat rapat dengan sahabat mereka.

Sudahlah insan. Aku pun mahu berubah. Terima kasih kerana membuat aku rasa yang aku ini perlu berubah. Aku mahu lebih mandiri. Aku mahu lebih realistik. Aku mahu jadi workaholic. Aku mahu jadi insan yang belajar daripada perkara sekeliling, yang tahu menghargai orang yang begitu menghargai aku dalam hidup mereka.

Yup, sekarang aku mahu TURN OFF sifat humanity aku yang berlebihan ini, mahu palingkan ia kepada insan yang sangat mengasihani dan menyayangi aku dalam hidup mereka. Aku mahu menghargai mereka. Dan sentiasa bertanya khabar mereka, sentiasa ada di saat mereka perlukan bahu untuk dipeluk, telinga untuk mendengar luahan, mulut untuk menenang, tangan untuk menyapu air mata, dan bibir untuk senyuman. Itu lebih bermakna bagiku. Buat apa mahu berhempas pulas bersusah untuk orang yang tak pernah menghargai kita sedangkan kita biarkan orang yang begitu menyayangi dan menghargai kita diam kelu di pinggir lincah kita? Itu bukan ikhlas namanya.


Kepada sahabat/family ku yang masih hadir dalam hidupku,
Thanks sebab sudi luangkan masa untuk fikirkan aku yang masih di sini. Sekarang, aku mahu luangkan masa-masa berhargaku untuk buat kamu semua ketawa riang. Biarlah kata-kata dan gurauan aku tak dapat sembuhkan luka di hati, tapi moga ia dapat ringankan beban di hati dan dipermudahkan segalanya. Amin. Aku sayang kalian. Ada juga buat kawan-kawan yang lain juga. Yang tiada dalam senarai pun tetap aku sayang. Hahahahaha


Mungkin, aku patut salurkan humanity aku sedikit pada mereka. Biarlah mereka buat begini padaku. Janji aku fokus 100% perhatian aku kepada mereka. You're right, Salam and Hadi, aku tak patut biarkan mereka messed up dengan hidup aku. Aku perlu enjoy hidup aku. Biarlah mereka datang padaku tika mereka memerlukan aku. Janji aku tak berpaling daripada mereka yang perlukan pertolongan aku, dan janji aku tidak sia-siakan mereka di atas ini yang banyak berendam air mata dan suka tawa bersama-sama aku. Amin. 


p/s: Ya Allah, moga Kau permudahkanlah segala urusan mereka ini. Amin.


Thanks for read.  :)

Stress Free

Hai, semua. Setiap orang, ada cara yang tersendiri untuk relieve kan stres diaorang. Dan cara relieve stress itu selalaunya bertukar apabila kita mencapai satu-satu tahap, yakni apabila sudah meningkat dewasa. Sebagai contoh, aku suka menulis bila aku rasa stress. Suka nukilkan apa perasaan aku sehingga ia menjadi cerita pendek atau cerpen. Aku juga suka menonton movie. Kalau dahulu, drama korea, kini aku suka drama siri yang scary, yang boleh sentakkan hormon adrenalin aku. Contohnya, cerita hantu, cerita vampire, cerita misteri dan cerita seram. Yup, kalau bab peneman aku untuk layan cerita aku, Cik Suzika Ajinamoto lah jawapannya. Dia boleh jadi geng aku kalau bab ni.

Any way, kini aku dah bekerjaya. Balik kerja, terus masak dan rehat. Tidur awal. Bangun pagi dan pergi kerja. Buat kitaran yang sama selama lima hari. Kesannya, otak jadi jam dan broken. So, sekarang ni, aku dah ada penawarnya. Ubatnya masih lagi sama, menonton drama siri. Tetapi genrenya berbeza. Iyalah, hampir semua office mate aku tak layan cerita drama yang seram-seram begini. Sampaikan mereka sendiri terkejut dengan kegemaran aku ini. [Tengok tuan empunya badan atas bawah atas bawah bila tahu akan favourite movie dia].

Thanks for this pic, Google.

Ok, sekarang, aku masih lagi layan Running Man akibat si cik Fiza Lebi Fisal. Dan ada kalanya aku menonton video seorang vloger yang aku suka. Matlutfi. Yup, it's Matlutfi's video. Aku suka kerana dia sempoi dan cara dia kupas satu-satu isu itu cukup menarik dan kreatif. Bagi aku, dia tak salah sebab dia mengetengahkan pendapatnya sahaja, tak adalah sampai mahu memalukan atau menjatuhkan reputasi orang lain. Mungkin bagi korang, lain pendapatnya. Tapi itu pendapat aku. First aku layan video dia ni masa aku tengah buat research tentang alam sekitar dan recycle. Kebetulan aku terlihatlah video dia yang dipostkan pasal Nama pun Sampah. Memang kreatif dan sempoi. Lepas tu, bermulalah episode aku menjadikannya rutin melepaskan stress bila aku melayari Youtube.

Pengisian video Matlutfi banyak mengetengahkan pendapatnya dan sikap yang ada dalam kalangan manusia. Kreative dan unik. Kalau ada masa, cubalah lihat videonya. BTW, dia seorang vlogger, dan seorang student. Daebak!




p/s: Matlutfi, teruskan berkarya. And thanks for the input and output. Oh, masa, cepatlah berjalan. Mahu pulang... 


Thanks for read.  :)

Balik Kampung

Thanks for this amazing pic, from Blog Keris.

Tanggal 23 Januari 2013,
Jam lebih kurang 10.30 malam,
Dari Seoul, South Korea Greenwood,
Ke Kemaman, Malaysia.


# Sangat tidak sabar mahu pulang ke rumah. Bukan untuk beraya, tetapi untuk mengoyang kaki dan badan sambil lepas mengidam. Kepada family dan 'anak-anak sedara' yang seramai 13 tu, tunggu Cik Long balik ya. #  

Oh, ya. Lupa mahu cerita, sekarang aku sudah bergelar Cik Long. erk...  erk... erk.. Em, cik yang muda comel. Sebabnya aku sudah dapat anak sedara dah, 13 lagi tau. Jangan jealous. Semalam ma hantar pic anak-anak sedaraku. Memang cute miut lah. Geram mahu cubit-cubit pipi dan pegang. Doakan perjalananku semoga selamat pergi dan selamat kembali tau.




p/s: Menghitung hari untuk pulang ke rumah, di tempat kerja yang jauh beribu batu amatlah menyesakkan minda dan melupuskan semangat kerja. 


Thanks for read.  :)

The life's Value


thanks, G 
  
"Nobody gets to live life backward. Look ahead, that is where your future lies."

Life is too short to waste. Sometimes, we never aware that our lives already come to the end. Then, we regret because we never used time that we had to create a wonderful memories, just to remember life that we had before. Regretful. Then what? Wish and pray to Allah so that Allah give you another life or chance to re-create memories back? Oh, No. Allah already fair enough to give you everything that you want in this life. Allah give what you need, not what you want. Sometimes, we never know things that we want is actually bad for us. We never know that until we experienced it by ourselves. 

Allah knows everything, so Allah give us what we need. So that we wont regret ourselves because something that we have done in our lives. Making some mistakes for example. We need to do mistakes in our lives so that we know how to appreciate the life's value. Making mistake is normal because it's a process to live and learn but repeating the same mistake is something that really awful. It's like you don't want to live any more. Someone said that: 

"It's never wrong for you to chase your own dream because we only have one life. So, chase them as fast as you can so that you never grow old, regret of what have you done in your past." 
  




p/s: Like I said, life is too short. We can never live in past because we can't. Unless there are time machine-which is very impossible- Start to appreciate your life already, so that you can create your own dream that you will never ever regret. 


Thanks for read.  :)

Silent and Smile

Thanks G!

Pernah tak terfikir yang sebenarnya amat mudah mahu mengelak masalah, menambah masalah? Tetapi ramai orang yang tak tahu dan tiada kesabaran untuk handle masalah dengan betul. Kata Aristotle, perasaan marah itu lumrah dan memang akan dialami oleh semua orang tetapi hanya sedikit orang yang berjaya mengawal amarahnya, iaitu cetuskan amarah itu pada masa yang tepat, pada orang yang tepat dan di tempat yang tepat. With mean, kita salurkan amarah kita pada orang yang benar-benar membuat kita marah. Yup, aku ini bukan seperti Rasulullah yang hebat mengawal emosinya. Meskipun marah dengan kata-kata nista golongan kafir, nabi kita, kekasih kita, Rasulullah kita, masih lagi menahan amarah sambil tersenyum tatkala berhadapan dengan mereka. Hebat bukan?

Kata-kata Aristotle membuatkan aku terfikir. Benar! Marah itu perasaan yang berkuasa. Orang boleh bertindak tidak waras jika dikuasai perasaan itu. Jadi, bagaimanakah kita tangani semua itu? Petuanya ada di atas [quote di atas]. Benar bukan? Senyap akan menghindarkan masalah daripada datang menempel pada diri kita. Dan senyum pula, boleh membuatkan hati orang yang marahkan kita itu sejuk. Just simple as ABC, just smile and silent. That's all.

Kalau ikut-ikutkan petua di atas, satu dah berjaya aku lakukan. Iaitu Silent. Tetapi, kadang-kadang, aku senyap juga bila marah, itu sebab aku tidak mahu ada satu perkataan atau satu ayat yang bakal meletupkan hati seseorang. Yup, aku memang seorang yang agak panas baran, keras kepala dan degil. Benar, itu semua Encik Hati aku yang kata. Kadang-kadang, bila aku marahkan seseorang, aku lampiaskan kemarahan aku pada si dia. Jahat, kan aku ini? Biarlah korang mahu kata apa, yang penting aku tahu sebab aku begitu. Aku mahu ditenangkan, aku mahu di dengari, aku mahu dipujuk, dan aku mahu menguji. Sebab itu aku begitu. Jadi, mungkin aku perlu fikirkan cara lain untuk salurkan kemarahan aku, maksud aku, cara yang lebih sihat untuk jiwa dan tubuh badan. Mungkin mengaji barangkali? atau berzikir?



Thanks, G!

Petua untuk senyum pula masih lagi gagal aku praktikkan. Agak sukar sebenarnya. Tetapi, tidak mengapa, kerana aku akan cuba perlahan-lahan. Moga-moga ia menjadi satu tabiat aku. Nanti, kalau aku masih diizinkan hidup dalam status ibu kepada anak-anak aku, akan aku ajarkan mereka dua petua ini. Moga-moga, mereka dapat mengawal kemarahan mereka. Amin. Biarlah orang kata kita lambat untuk menyedari semua hal tetapi yang penting kita tidak berada di takuk lama setiap hari. Setiap saat, minit, jam, dan hari, kita mesti berusaha tingkatkan amalan dan perubahan positif dalam diri kita. Amin.






p/s: Mode ayat di atas jelas menunjukkan bahawasanya aku seperti tidak sabar untuk menjadi ibu mithali. Hahahaha, ini kes geram tengok baby-baby yang super cute and kawaii la ni. 



Thanks for read.  :)

Stress dan Bahasa Melayu

Thanks, Google!

Ola semua. Hari ni, aku rasa sedikit stress. Erm, tak adalah stress mana cuma stress tahap nak pulas telinga dan heret orang pergi ambil UPSR balik. Dekat office ni semua okay saja. Tapi, ada satu manuskrip yang aku dapat hari ni. Nak kena review and sekali edit lah. So, time aku buka dan baca manuskrip ni, Ya Allah, hampir berderai air mata aku. Penulisannya sangat... sangat... sangat... sangatlah membuatkan hatiku terus saja mahu reject. Apa ni? Kenapa sampai macam ni sekali?

Come on, Malaysian. Please learn and take a damn serious when you're learning BAHASA MELAYU! Kita kaum Melayu dan belajar bahasa Melayu sejak dari kecil lagi. Dan di sekeliling, kita selalu di momokkan dengan bahasa Melayu walau bahasa Inggeris tu ada dipentingkan juga. Bukan bercakap dalam bahasa Inggeris or bahasa Cina or bahasa Tamil. Kita Melayu dan selalu cakap bahasa Melayu dalam kehidupan seharian kita. 

Itulah, cikgu BM duduk depan mengajar, korang pot pet pot pet cerita benda lain di belakang. Ni tanda baca tang mana, koma tang mana. Alahai, bangsaku, bangunlah. Sebelum kamu nak master bahasa lain terutama bahasa Inggeris, masterlah dulu bahasa Melayu. Bukannya susah pun. Setakat buat karangan 250 patah perkataan tanpa ada salah struktur dan tatabahasa, itu dah kira okay. 

Serious, aku selaku editor yang check penulisan ni pun rasa sangat sedih dan depress. Kalau penulis bangsa lain, aku tak terkilan sangat tapi kalau dah bangsa Melayu, memang aku rasa nak suruh dia ambil balik UPSR dia. Mujurlah bukan adik aku yang tulis manuskrip ni, kalau tak, bukan setakat reject, aku pulas telinga and kenakan Bahasa Melayu detention class untuk dia 3 jam sehari. Biar dia menangis sampai berdarah. Itulah akibatnya pandang rendah pada bahasa Melayu dan anggap diri sendiri terror dalam subjek bahasa Melayu sedangkan tak dapat pun markah 100%.

Lain kali janganlah pandang rendah pada bahasa Melayu. Bahasa ni pernah jadi lingua franca tau. Hormatilah bahasa Melayu. Kalau korang tak reti nak hormat bahasa Melayu, siapa lagi yang nak hormat dan belajar. Dan untuk pengetahuan korang, sekarang di Rusia, ramai yang belajar bahasa Melayu tau. Sebab masyarakat sana gelarkan bahasa Melayu as bahasa yang lemah lembut, sopan dan juga klasik. Kalau tak percaya, pergi Google Youtube sekarang. Nasib bangsa dan bahasa di tangan kita, wahai anak Melayu. Sedarlah.


Credit to Tumblr for pic.






p/s: Doakan semoga aku diberi kekuatan untuk habiskan edit dan baca manuskrip ni. Rasanya memang penuh tanda merah cinta buat penulis ini. Hahaha. Tak apa, moga dia belajar daripada kesilapan. Amin.


Thanks for read.  :)
       

Proud To Be A Muslim

Thank, Google!


Yup, aku seorang muslim dan aku bangga menjadi seorang muslim. Itu kata-kata aku dulu sewaktu aku belajar di sekolah menengah. Masa tu, kawan sekelas aku, orang Chinese, dia tanya aku kenapa aku pakai tudung tak sama dengan si polan polan. Aduhai, time tu memang aku agak malu la nak terangkan kepada si Foo yang kenapa level tudung sekolah aku tak sama dengan si polan-polan.

Bila teringat balik peristiwa tu, aku jadi semakin malu dengan diri aku sendiri. Malu sebab aku tak dapat nak berikan jawapan yang tepat dan ringkas, mudah difahami oleh agama lain seperti si Foo ni. Ya, level tudung tak sama sebab tudung si polan-polan lebih singkat daripada level tudung yang sekolah tetapkan. Aku no komen pasal hal ini. Ini aku bercakap tentang level tudung yang dipakai oleh si polan polan, bukannya pasal polan tu. Nasib baikla, rakan karib aku, si Farah terangkan. Katanya, level tudung sebenarnya terletak pada tanggapan dan pendapat seseorang tentang kefahaman dan kepatuhannya dalam Islam. Farah aplikasikan hal ini dengan pemakaian skrit pendek dalam hal terangkan pasal level tudung ni. Dia tanya pada Foo yang adakah semua Chinese akan pakai skirt pendek? Foo cakap tak semua, malah Foo sendiri cakap yang dia tak berapa gemar pakai skirt sebab ia tak sopan dan tak manis dilihat.

Credit to Google

Sama juga dengan pemakaian tudung, bezanya ialah kefahaman seseorang dalam suruhan Allah untuk menutup aurat. Menutup aurat bukan sahaja tutup semua daripada terdedah, ia juga bermaksud tutup semua, pakai pakaian longgar dan tidak jarang. Islam jaga kesucian dan kehormatan kita, cuma kita yang kena pandai fikir dan bawa diri. Kena bijak fikir dan cerna sama ada apa yang kita lakukan itu berlandaskan agama atau tak. Kalau tak tahu, tanyalah dan kalau malu, berubahlah perlahan-lahan. Biasanya berubah perlahan-lahan itu akan kekal lama hingga mati. Jangan takut dengan mulut manusia sebab mulut manusia tak semua betul dan tak boleh ditutup macam mulut tempayan. Apa yang kita nak ialah keredhaan Allah. Allah meletakkan kesucian dan juga kehormatan kita sama seperti gambar di atas. Lihat dan fikirlah hal tersirat yang jelas terpampang di atas.

So, nak dijadikan cerita, si Foo ini akhirnya faham. Yang Melayu tak semestinya Islam dan yang Islam tak semestinya Melayu. Mungkin sebab kaum kami lebih majoriti di Malaysia sebab itulah orang ingat Melayu itu Islam. Jadi, Foo dah faham mengapa level tudung mereka tak sama dengan level tudung aku dan Farah. Dan aku rasa, aplikasi yang Farah gunakan itu memang berjaya. Biasalah, kita nak orang faham dengan penjelasan kita, kita kena terangkan dengan ringkas, mudah tetapi teliti. Kita tak boleh nak expect yang diorang akan faham dengan hal-hal  yang kita belajar dalam agama sebab mereka tak belajar semua tu.

Dan sekarang, aku rasa aku dah yakin untuk terangkan kepada kawan nonmuslim aku yang Melayu itu tak semestinya Islam semua dan sebaliknya. Ada juga Moi tanya pada aku tentang solat, tentang pemakaian tudung walaupun dia seorang penganut Kristian. [Untuk pengetahuan korang, Moi a.k.a minah diva ni bukannya Chinese, tapi dia bangsa Kelabit.] Kita perlu fahami dulu ajaran agama kita supaya kita dapat praktikkan dalam kehidupan. Hidup yang diredhai Allah itu berkatnya berkali ganda daripada dapat durian runtuh, tau... Hahahah





p/s: Yup, hingga sekarang, aku rasa dan yakin yang aku bangga dilahirkan sebagai seorang muslim. Allah timpakan aku dengan banyak ujian dan rahmat untuk aku terus sedar dan bersyukur yang aku masih lagi bernafas di bumi Allah. Amin. Amin. Amin. 


Thanks for read.  :)
   

Erti Duka Tawa

Credit from Google

Yup, betul tu. Kalau nak gembira, mestilah kena berduka dulu. Barulah kita tahu apa itu erti gembira dan juga tahu menghargainya. Kadang-kadang, ramai orang tak ingat yang sebenarnya ujian daripada Allah adalah kedukaan dan juga kegembiraan. Allah uji kita setiap masa agar kita tak lupa pada Dia. Dia hadirkan gembira supaya kita tak takbur dengan apa yang gembirakan kita dan Dia hadirkan duka supaya kita tak putus asa dan yakin kepada-Nya. Hidup ini memang perlu gembira dan duka. Kalau tidak, tiada ertinya hidup semata-mata. Kalau macam tu, kiranya samalah kita dengan robot. Robot hanya ada satu perasaan saja iatu perasaan kosong. Dah kalau kita hanya ada satu perasaan saja, maka kita robotlah agaknya. Jadi, janganlah kita asyik salah menyalahkan takdir dan Allah bila Dia datangkan sesuatu buat kita. Sebab semua tu tujuannya ialah ujian. Kita patut muhasabah diri kita sendiri, barulah kita dapat hidup dengan aman dan tenang.




p/s: Perhatikan keadaan dan manusia di sekeliling kita, barulah kita akan berasa betapa bertuahnya kita di bumi Allah ini.


Thanks for read.  :)

Chemoh yang Kusayang

Gambar hiasan semata-mata. Hehehe.



Dear Chemoh,

Thanks sebab kau langsung tak lokek untuk beri aku masa dan duit kau time aku datang. Walau kita baru saja jumpa dua kali, aku rasa macam kita dah kenal dua tahun. Kau selalu bagi aku semangat, kata-kata perangsang bila aku down sebab dia. Padahal kau best friend dia. Aku tahu kau takut aku rasa cemburu sebab dia rapat dengan kau, kan. Sebab tu la dulu masa first time kita jumpa, kau terus bagitahu yang perangai kau dengan semua orang memang macam tu. Dan kau dengan aku sama macam kau dengan dia. Thanks sebab kau sudi ambil aku dekat KTM Serdang dan bawakan aku pergi first and second interview di office yang aku kerja sekarang ni. Kalau kau nak tahu, kaulah tulang belakang aku untuk dapatkan position ni tau. Kaulah yang Allah utuskan untuk pastikan aku berusaha sampai ke office aku untuk interview dulu. Aku rasa sayang sangat dekat kau, Chemoh. 

Chemoh, kau tahu tak masa kau tak dapat datang konvo aku bulan September lepas, aku rasa sedih sangat. Aku tahu kau tak dapat datang and bz dengan master kau dan aku faham tu. Entah kenapa aku rasa kehadiran kau buat aku rasa lagi ceria. Yalah, dalam ramai-ramai kawan, kau satu-satunya cepat mesra dengan aku dan langsung tak pernah berkira. Kau tahu tak kau dah buat aku sebak dan menangis bila aku terima hadiah konvo daripada kau. Actually, masa kau call aku untuk ucapkan congratz, aku dah agak dah kau mesti nak hantar something pada aku sebab kau tanya alamat rumah aku. Dan bila aku buka hadiah konvo yang kau bagi dalam bus tu, aku menangis. Mahal sangat jam tu Chemoh. Aku terharu. 

Thanks Chemoh sebab kau sudi dengar sebak dan masalah aku malam tu. Pasal dia. Aku tak tahu pada siapa aku nak cerita. Tapi, kau dengar dan gurau-gurau dengan aku supaya aku tak sedih. Aku sayang sangat dekat kau, Chemoh. Rindu nak jumpa kau. Kau antara sahabat yang terbaik pernah aku ada. Aku tak pernah menyesal kenal kau. Kau buat aku jadi tenang dan ceria dengan perangai kau. Thanks untuk persahabatan ni. Semoga segalanya berkekalan dan apa yang kau doakan malam tu tercapai.


p/s: Aku harap doa aku untuk kita berjiran selepas masing-masing kahwin nanti jadi kenyataan. Kurang-kurang, hari-hari aku tak bosan bila duduk dengan kau borak panjang. Hahahaha.


Thanks for read.  :)

Story of Her

Credits pic from google

She lost someone today. Someone that really meaningful and precious in her life. She lost him. A person. The one that she love most. The one that she trust with whole her heart. It’s never been his fault. He do nothing to her. He just do whatever he thinks right. Right for him, for both of them. But, she can’t live with that. She need attention. More attention after what had happen last 12 years ago. That girl never get attention from anyone. Nothing else. No attention about how she felt after that happen. About what she felt after she lost the only person who care about her in this whole world. They don’t. They just don’t get it. They just felt sympathy and tried to be close. So that, they can feel relieve because they actually managed to show some humanity. To a child who lost her mother. And after that, they never ever asked about that child condition or situation anymore. Like how she can cope with this world, how her study, how she felt at all time. Never. Just once. And no more. I never said that is courtesy, a way to show that we also share the same sadness and sorrow. I called it self-fish. They just want to show the sympathy because they want to feel relieve in the end of day. And nothing more. 

Well, for that child, so sorry to say. She need to survive, struggling with her own sorrow and need to put a happy face in front of everybody. And need to keep her pain and sadness tightly in her heart. Especially in front of her younger brother and sister.  She couldn't show that, the side where she too weak to face the world without that person. Because she know that her younger brother and sister will sad. But nobody want to accompany her, swept out her tears and sorrow. All she can do is crying silently in dark room or in sleep. She couldn't show that to world, to people, because she know that world and people won’t stop walking or doing their own things just for her sadness.

Yes, that child had depression. Mentally destructed in her head and mind. She now afraid to be in crowded, or befriend with people. Because she so afraid if she might hurt people or they might hurt her. She turned herself out from conversations. Keep herself quiet and let only the important words come out from her mouth. Her father remarried. But she never want that. Her father never listen to her, what she want, what she feel. Never. Sometimes, what parents think about the best things for their own children actually can be the worst things. So, they been apart. That girl continue sick in her own depression. She only could speak less because she scared. Too scared to the world. Scared if she said something and don’t like something, they will get mad. Her father never know that. He father never want to care about it. So, that poor girl just silent. Accept with what happen to her although her heart really hate it. She tried to protest to his father but he never understand that. Instead, she been scolded by him. So, started that day, she hate him. Hate him more after she saw what happen to her mother. She never forget that until she died.

For 5 years, she in her own world. She tried so hard to get flying colour result in her big exam but she couldn't. And her father mad at her. He never want to understand her. Accused her playing all the time and not take serious about study. That girl just silent. Her heart felt so hurt and pain. She tried so hard as she can, but he never know that. She almost die, suffered with some disease that might bring her to death if she fail to treat it early. The pain, the suffer, he never know. But that girl just silent again. Crying in her heart and sleep. Missing her own mother to come and hug her. She always think that she want to die, follow her mother, to meet Allah. So that she never felt this painful, never carry this sadness any more in her life. Then, that girl start to struggle in her second big exam. She really want to go as far as she can from her house, from her family. Because she couldn't stand any longer in there. She afraid if she raise her voice when talking to her father. She don’t want to be a treason daughter. So, she sacrifice her younger brother and sister- just to go away from there. And until now, she regret it because she fail to be by her younger brother and sister side when they need her. Because she too afraid to feel pain again. She think that in another world, she can create a new her. So that no one can know about her own past, her pain, her suffer.

But, she tried. And she made it although it’s not really successful. Then, she met him. The one that she love. Really. She afraid to let he in her world because all that left is only pain, sorrow and suffer. No one want someone who had that kind of carriage. She so careful, not to let him enter into her own world but she failed. He already enter in it without she realize. So, she tried to believe him, trust him, so that he will never hurt her, just like the world did. But, her heart is too fragile. She failed. That man, the one who she love, hurt her. But, she just couldn't let him go. Because without her realize, that man, love her so much, much more after he know about her past. But, it’s too late. That girl now might ‘died’ because she have no will to live, no dream to achieve. Because the man that she fall in love was already changed, turned into someone that she never know. That man turned into someone else, been cold, and felt annoying with whatever she ask for. Like the man that she love was gone. Never exist in this world.

So, she in sad again. And she realize that it’s the time to let him go. And she need to disappear from his life. So that he can be happy with the person that he love. That man claimed to her that he love her so much. But she just can’t feel that way. Her heart already empty, crushed, and lifeless. That man never know that she is dying, day by day. Maybe one day, she will die without no one else know what exactly the reason. She died because of heart dysfunction. Her heart almost dark, blank, because there are no light to make it alive. And her heart is damage because it always been crushed. She didn't make it to treat it, she just bear pain in silent. So, she let him go. Because things get harder and harder for her to breath. He never understand that, never understand the pain. He never mean it. So, she need to let him go. Because she can’t bear to hold it any longer. She just can’t any more  Not because she don’t love him any more, it’s just, she don’t want he hurt just be by her side. She don’t want he suffer because of her pain and sorrow. She love him so much, much more that he can imagine. But, just enough. Maybe it’s the best for her, to live alone forever. Just her, and nobody else. She will never careless again.

Then, one night, that man text her...
'To be honest with you, I have never wanted to couple, I just wanted to get married. That all. But then, when I came, I fear that if I didn't couple with you, then someone else might have propose you first. That way I couple with you. I love you and wanted you to become my wife. I am struggle to full fill that from the first day we met until now. There have been no one that I've wanted her to become my wife other than you. I don't want you to be my girlfriend, but I want you to become my wife. I love you and still love you. I am going to wait for you.'





p/sAnd, it is true story about her. I saw with my own eyes. I hope she can managed to get 
      herself up and start to think for her own. No need to be people pleaser any more. It's time 
      for her to happy. Amin.


Thanks for read.  :)