The Walking Dead



This is the best zombie film I ever watch. THE WALKING DEAD. Seriously. it's the best. Lebih best daripada Resident Evil tau. Zombie dia pun memang seram. Dalam film ni, zombie dia dipanggil as 'The Walker' iaitu undead people. Zombie dia pun memang agak lasak lah. 

Example: Dalam Resident Evil, zombie dia nampak macam lemah sahaja -weak- sebab bila jumpa manusia, 
               dia slow-slow sahaja jalan ke sana. 
               Dalam The Walking Dead, zombie dia sangat agressive. Memanglah jalan slow-slow but as they 
               can reach n touch you, you will never ever can escape. Terus gigit sampai daging-daging terkoyak.
               Memang ngeri.

Dalam Resident Evil, banyak pula la raksasa yang muncul, macam lelaki gergasi berhud yang bawa senjata tajam macam golok [bahasa Terengganu ni] tu, raksasa yang boleh terbang la, raksasa macam sotong la. Hem, aneka perisa.

But, dalam The Walking Dead, just satu saja raksasa dia iaitu The Walker or zombie. Memang terbaik sebab costum zombie dia memang daebak dan ngeri. Nampak macam real sahaja. Well done director, tak payah wujud aneka perisa raksasa lain untuk tonjolkan kengerian yang ada dalam film tu.

Rick Grimes- potrayed by Andrew Lincoln


Dan watak utama dalam cerita ni ialah Rick Grimes, seorang Sheriff officer yang baru sedar daripada koma yang panjang. Dia ada isteri, Lori Grimes dan seorang anak lelaki, Carl Grimes. Lori dan Carl ni selamat sebab diselamatkan oleh kawan karib belaiu iaitu Shane Walsh, merangkap deputy of sheriff. Shane ingat Rick mati time dia nak bawa Rick keluar daripada hospiral. Time tue hospiral dah get overrun by the walker. So, ramai yang lari. Jadi, disebabkan dia dengar tiada denyutan nadi Rick lepas bekalan oksigen terputus, dia tinggalkan Rick di hospital -kerana ingat Rick dah mati-.


Lori Grimes- potrayed by Sarah Wayne Callies

Nak dijadikan cerita, Rick tersedar daripada koma akibat terputus bekalan oksigen dan terus keluar daripada hospital lepas dia tengok keadaan hospital yang bagai rumah mayat. Kemudiannya, Rick diselamatkan oleh Morgan dan anaknya, Duanne daripada dibaham walker. Lepas tu, diaorang berpisah, Rick ke Atlanta untuk cari tempat yang selamat [mengikut Morgan] dan cari isteri serta anakknya. Dalam pada itu, Lori dan Carl telah diyakinkan oleh Shane yang Rick dah mati. Jadi, diaorang terpaksa larikan diri bersama other survivor lain. 

Carl Grimes- potrayed by Chandler Riggs


Rick ke Atlanta dan dikepung oleh walkers. Dia diselamatkan oleh penghantar pizza, Glenn, yang seterusnya membawa dia bertemu dnegan survivor yang lain iaitu Merle, T-Dog, Morales, Andrea, Gracy. Disebabkan Merle mula jadi drunk [maybe], dia tembak walker. Kalau nak tahu, walker ni sangat sensetive dengan bau dan bunyi. Bau daging manusia yang masih hidup itu sangat berbeza dengan bau daging manusia yang sudah mati. So, Rick guna kedua-dua cara ni untuk kembali ke kem mereka. Merle terpaksa digari di atas bumbung sebab dia tak cooperate dan nyaris buat semua ahli kumpulannya terbunuh. Di sebabkan keadaan kucar-kacir, T-Dog tersalah jatuhkan kunci gari ke lubang udara dan terpaksa tinggalkan Merle. Tapi dia kunci pintu-pintu atas bumbung, yakni halang walkers datang makan Merle. 

So, akhirnya Rick bersama ahli lain selamat tiba ke kawasan kem, di pergunungan. Rupanya-rupanya, Lori dan Carl ada di situ dan mereka sekeluarga reunite. But, ada lagi lah ceritanya sebab tak berakhir di situ semata-mata. Try la google dan download. Memang best. 


p/s: Aku nak ucapkan thanks pada housemate aku, Ain Siffu sebab kenalkan aku dengan cerita yang 
      memang jenis aku suka. Hidup Ain Siffu. 



Thanks for read.   :)