Green Thumbs No Suck!!!


girl - cartoon - wallpaper - Kim Jong Bok - illustration - cute


Korang suka berkebun x? Aku lau secara amnya, x de la minat berkebun pe sume nie, yg hanya aku minat ialah petik bunga n petik buah je. Nak menabur baja n cangkul tanah jauh skali but itu dulu. Sekarang nie, bila dok muhasabah diri selama 4 bulan di rumah, aku mula terikut2 parents aku berkebun, jadi 'green thumbs' jap aku, beb! yela, aku mula lihat camner proses nk menanam pokokbaja pokok, semai pokok. Yela, best gak. Not to mention about DIRTY tanah kn... but, it's really fun tau.. tambah2 lagi bila pokok yg kita tanam tue hidup..


Ada yg berpendapat berkebun:
1- keje low standard jer dei... x de bawa pulangan banyak pon...
2- membazir la, beli baja, beli racun perosak, abiz duit tau
3- eii, kotor la.... ada lipan lagi... eii, geli...
4- rosak la tangan i yg lembut nie... ish......    
5- x de masa la nk cangkul2 nie, wat letey jer...


N itu la sebahagian tanggapan negatif mereka bila ditanya pasal berkebun nie. Tapi, tue sume jawapan yg selfish aku kata. Kenapa?

1- keje low standard pon, penting gak oii, jana ekonomi negara gitu
2- langsung x membazir, makin jimat ada lah.. setakat baja tue, berapa ringgit jer.  
3- kotor??? la, kotor boley basuh sampai kasi bersih la...
4- tangan rosak?? la, pakai jer la sarung tangan n losyen..
5- x de masa? letey? hem... cari la masa, weekend kan ada, plus, boley gak buat family quality time bersama anak2, tanam2 sayur ke buah ke. rapat gak hubungan tue nanti...



Sebenarnya, berkebun nie sangatla bagus untuk kesihatan sebab, bila kita bergerak cergas, jantung pon pam elok2, x de la penyakit yang datang ~insyaAllah~ Semakin banyak kita tanam pokok, untuk dunia yg makin tandus nie kita boley kurangkan penipisan ozon yg berlaku.. Yela, penipisan ozon berlaku sbb bnyak cahaya matahari yg dipantulkn di bumi ini terperangkap dek kerana bangunan2 pencakar langit yg di bina itu  saling memantulkan haba dan menyebabkn udara di tempat tue panas dan hangat. Jd, dengan adanya pokok2 yg ditanam, ia dapat kurangkan haba yg terperangkap tue. n jdkn udara segar n nyaman.. jd, jom la kita tolong dunia dgn berkebun.. heeee....  :)
Thumbs Up Clip Art



Thanks for read.  :)