... KeHiLaNgAnMu yAng AmaT dirAsAi Aku...


kata orang,
 kawan ketawa senang di cari, 
kawan sedih sukar di temui..
memang benar apa yang di katakan orang.

tanggal 15 September 2010...
adalah salah satu lagi tarikh yang mendukacitakan aku..
menyaksikan satu lagi orang yang rapat di hati aku
 pergi buat selama-lamanya..

Ba Hafizul..
kalau dengar saja nama Ba, 
mesti aku dah terbayangkan wajah Ba
 yang sentiasa ceria tersenyum 
dengan lagaknya yang mencuit hati.
iya, dia seorang lelaki
 dan dia adalah kawan baik aku sendiri.

dia sentiasa tersenyum 
walau betapa berat hati dan bahunya
 memikul masalah dunia yang menjengkelkan.
hakikatnya, usia perkenalan kami tak sampai pun setahun,
 baru sahaja nak masuk 2 bulan lebih kami berteman
 tapi aku rapat dengan dia...

iya, seminggu sebelum kami pulang
 ke kampung halaman masing-masing,
 kami sering bertemu dengan 
kawan-kawan rapat kami yg lain.. 
biasanya aku bertemu dengan Ba dan Henry Fitzroy... 
seminggu sebelum itu,
 dia sangat rapat dengan aku dan Henry Fitzroy... 
seolah-olah kami la teman rapatnya...

aku akui,
 berteman rapat dek kerana masa perkenalan yang lama dengan 
berteman rapat dek kerana keserasian 
walau usia perkenalan x lama adalah sangat berbeza....
aku x kenal lama dengan Ba 
tetapi keakraban kami sangat utuh  

dengan Ba lah,
 aku bercerita dan berkongsi masalah dengannya,
 dan banyak nasihat yang aku dapat.
 Ba mmg sangat baik.... 
aku sayang dan hormatkan Ba 
macam aku hormat dan sayang abg aku sendiri.

kata-kata Ba sebelum kami pergi FunFair 
pada malam 30 Ogos 
sebelum sambut Merdeka terdengar-dengar 
di benak fikiran dan telingaku.... 

kata Ba "jom la Aju, kita kuar pi fun fair, nanti dah tak jumpa Ba dah, susah nanti..."

itu kata-katanya selepas aku beritahu dia 
yang malam tue aku ada kelas ganti...
 tapi, bila mengenangkan permintaannya 
dan keadaan aku yg agak kecelaruan hati time tue, 
aku pergi jer sana,

 bermain buai pusing-pusing 
dengan Ba, 
Kak Ika,
 Harith, 
Dyla, 
Zaf,
 Shazy, 
Safwan
 dan Abg Apit...

habis pening kepala aku time tue, 
Ba cuma tersenyum tapi sempat lagi tanya aku ok ke x
 lepas main buai pusing-pusing tue...

malam tue, kami mmg happening sangat-sangat, 
then lepas tue,
 Ba ajak pi karok dekat BJ...
waaaaaaa, aku dh la x pernah masuk tempat cam tue... 
malam tue, aku mmg geram tol dengan Ba and Harith,,
 bkn sebab apa,
 sebab depa yg dok pujuk and ajak aku pi fun fair.. 
masalahnyer aku x boley balik sbb aku tumpang kete Safwan..
jadi malam tue layan depa karok la...
tapi, aku terdetik sekarang...

perangai Ba sangat pelik malam tue, 
dia sangat happening pelik, lain macam... 
bkn macam happening yg bese2...
dia ambik gambar... 
nyanyi lagu yang ada mksud tersirat sedey...
dan, dia ada kata,
 dia nak aku dengan Henry Fitzroy 
sbb Henry Fitzroy tue kawan baik dia...

dan pagi tadi...
Henry Fitzroy call aku sambil teresak-esak nangis..
dia tanya aku yg betul ke Ba dah tak de...
aku tergamam...
aku x cayer and ingat si Henry nie main2kn aku..
then aku call Ba...
adik dia yang angkat call
then cakap yang Ba dah tak de, 
meninggal dalam tidur lepas solat subuh pagi tadi..
terjelopok aku di atas lantai rumah aku...
menggigil badan dan tangan aku...

Ya Allah!!!! 
Betul ke Ba dah tak de???

Ya Allah...
pemergian Ba amat aku dan Henry Fitzroy terasa...
sebabnya, sebelum kami balik bercuti hari raya, 
aku dan Henry sangat rapat giler dengan Ba... 
tambah-tambah lagi si Henry Fitzroy sbb dia lelaki...
sebab kami bertiga saling berkongsi masalah...
 itu yang membuatkan Ba still tanya pasal aku kat Henry 
semalam sebelum dia pergi ...
tue, Henry call and bagitahu kat aku 
sal apa yang Ba cakap kat dia semalam dalam mesej2...

Ya Allah, 
aku terkelu kerna sebelum pergi, 
Ba masih sempat ingat pasal aku sebab dia tahu sal masalah aku...
dan apa yang aku boleh katakan di sini,

pemergian Ba.. 
sangat2 aku dan Henry Fitzroy rasai.. 
sebabnya kami berdua menjadi teman rapatnya,
 tempat dia mengadu rasa dan masalah dia serta
 tempat perkongsian kami sebelum dia pergi buat selama-lamanya...

Ba, 
segala kenangan kita akan Aju ingat dan sematkan 
dalam hati dan diri Aju sampai bila-bila,
 Ba seorang kawan yang sangat baik, 
terima kasih sebab mengakui pada Sapix yang Aju nie kawan baik Ba... 
dan terima kasih banyak-banyak
 sebab ajar Aju cara untuk tersenyum lagi menghadapi dunia...
Aju doakan semoga Ba berada dalam kalangan orang yang soleh. 
InsyaAllah kita akan ketemu lagi...

***

gambar masa time konvo kak Ika...
Ba berbaju putih dan bertopi ceria tersenyum


gambar fasi-fasi masa kem pimpin siswa siri 1 2010 
di kem d'puncak Briss.. 


gambar last aku dengan Ba,
time pi fun fair ari tue...


gambar aku dengan Ba, time first rapat 
dekat kem pimpin siswa d'puncak Briss siri 1 2010


gambar kami, family Kem pimpin siswa D'puncak Briss buka puasa.
Ba (pakai baju hitam) duduk mengadap aku...

***

LaGu uNtUk KeNaNgI Ba..

Kidung malam nyanyikan lagu
Rindu hatiku yang terpendam
Bintang malam lukis wajahku
Katakan aku pergi

Genggamlah cinta yang ku berikan
Simpanlah selalu dalam hati
Ku akan selalu dalam mimpimu
Menemani tidurmu

Sudahlah sudah
Ku harus pergi
Jangan kau tangisi aku lagi
Biarku bawa seluruh cintamu
Ku dakap dalam tidur panjangku

Peluk tubuhku
Kucup bibirku
Relakan saja aku pergi...

(*khatimah cinta-6senth*)