...HiKmaH-MU, Ya Allah...


kenangan dan memori..
apa yang bezanya kedua-dua perkataan itu???
bagi aku, itu sume membawa maksud yang sama...

hari nie, dah genap 5 hari Ba tinggalkan aku...
tinggalkan kami...
kehilangan dia amat aku rasai...
dan aku yakin, bukan saku saja yang merasainya..
malahan teman2 rapatnyer juga..

sebenarnya, hari ini aku cuba berkuat 
untuk mencoretkan sesuatu mengenainya
lantaran selama beberapa hari ini aku agak kesibukan 
yang x n sengaja dibuat2..
biasalah, aku masih bersedih 
kerna Ba satu2nya kawan terapat aku 
yg dapat mengesan kekosongan hati 
yg selama ini aku tutup dan sembunyikan 
daripada deria mata manusia...

kalau diikutkn, 
terlalu banyak yang ingin aku kongsikan 
dan khabarkn kepadanya
kerna hanya dia yg tahu apa sebenarnya 
yang bermain di dasar hati aku...

dialah seorang abg
dan 
dialah seorang kawan
yang bagi aku
amat terbaik di sepanjang hayatku..

kata-katanya penuh dengan pengertian yang berhemah,
tiap untaian madahnya tersirat intipati 
yg meneutralkan bisa dan nanah di hati..
tiada kata yg di ucap tapi hanya cara yg di cerap...
itulah sahabat terbaik aku...
satu2nya teman yg dapat mengesan 
apa yg aku balut dan selam dalam hati aku...

tadi, aku berpeluang ke rumahnya..
sugul aku lihat wajah kedua-dua org tuanya...
air mata ingin sekali menitis dek kerana 
menahan sebak yg makin mendesak di hati,
tapi ...


aku perlu kuat,
aku perlu gagahkan diri,
aku perlu tunaikan apa yg Ba mintak,

"senyumlah selalu, Aju..."

maka, tadi...
aku berkuat demi Ba
sedangkan empangan hati aku udah remuk 
dan air rakus mengalir laju 
dek kerana tekanan sebak yg makin memuncak di hati ini...


tapi, aku bangga dan aku rasa bertuah
kerna aku ponteng kelas malam tue
sbbnya,
kalau tak, 
aku pasti akan menyesal seumur hidup...

ada sbb Allah gerakkan hati aku utuk ponteng kelas...
tok pi fun fair mlm tue..
sbbnya, dia mahu aku hayati masa-masa terakhir 
bersama sahabat terbaik aku... 
dan hingga kini, aku x pernah menyesal
kerna aku ponteng kelas mlm tue
sbb aku dpt tunaikan permintaan Ba
buat kali terakhir..
supaya aku tidak hidup dengan rasa menyesal seumur hidup...

apa orang nak kata ???

"eh, ponteng kelas sbb pi fun fair?! teroknyer!!!"

kata-kata org??
pedulikan la ko nak kata apa kat aku..
aku peduli apa...
yg aku tahu, mlm tue aku x pernah menyesal
sbb aku dpt hbiskn masa n gembirakn hati sahabat terbaik aku 
sblom dia pergi buat selama-lamanya... 

korang tahu apa???
luka di hati aku bkn korang yg selami, rasai...
kata berteman, tapi di kala perut aku berkeroncong malam, 
sanggup ke korang nk teman aku pi mkn 
walau korang letey tahap kritikal 
mcm apa aku buat kat korang???

penat dan letey aku tetap teman korang mkn,
tapi lapar aku korang x teman...
mulut aku malas nak ucap kata-kata 
yg bagi aku hanya menyakitkn keadaan,
biar tangan saja yg memantul apa yg hati aku rasa...

sbb itulah aku sayang Ba..
sbb dia teman yg sanggup berkorban tok aku dan yg lain...
dia teman terbaik aku..
dapat kesan sakit aku tak mcm korang...

rasa sakit di hati nie, 
baru saja nak pulih tapi jadi beku
 bila aku dengar Ba dh x de...
tapi kenangan bersama dia amat aku kenang..
sampai bila aku jejakkn kaki di menara ilmu tercinta aku nie, 
tiap sudut aku hanya terbayang kenangan aku bersama dia..

Ya Allah,
kuatkan lah kami..
aku ingin berkuat 
demi menghadapi sebuah lagi kehilangan 
dalam  hidupa aku....
kerna aku amat menghargai apa yg telah
Engkau pinjamkan untuk aku..
pinjamkan dia untuk aku sedari
bahawa masanya telah tiba untuk aku 
meneruskan kehidupan aku dalam erti kata sebenar...

terima kasih Allah...
kerna ujian yg Kau berikan pada aku ini
aku telah lihat hikmah bijaksananya...

Perginya dia sebagai seorang insan yg amat bererti di hati aku
yg telah menunjukkan hidup ini bknnya kusam...
insyaAllah..
akan aku penuhi semula hidup ini dengan
rona-rona warna yg menarik dan ceria
agar dia tersenyum di alam sana...


~ persahabatan . kita . akan . aku . kenang . sampai . mati ~

***

... KeHiLaNgAnMu yAng AmaT dirAsAi Aku...


kata orang,
 kawan ketawa senang di cari, 
kawan sedih sukar di temui..
memang benar apa yang di katakan orang.

tanggal 15 September 2010...
adalah salah satu lagi tarikh yang mendukacitakan aku..
menyaksikan satu lagi orang yang rapat di hati aku
 pergi buat selama-lamanya..

Ba Hafizul..
kalau dengar saja nama Ba, 
mesti aku dah terbayangkan wajah Ba
 yang sentiasa ceria tersenyum 
dengan lagaknya yang mencuit hati.
iya, dia seorang lelaki
 dan dia adalah kawan baik aku sendiri.

dia sentiasa tersenyum 
walau betapa berat hati dan bahunya
 memikul masalah dunia yang menjengkelkan.
hakikatnya, usia perkenalan kami tak sampai pun setahun,
 baru sahaja nak masuk 2 bulan lebih kami berteman
 tapi aku rapat dengan dia...

iya, seminggu sebelum kami pulang
 ke kampung halaman masing-masing,
 kami sering bertemu dengan 
kawan-kawan rapat kami yg lain.. 
biasanya aku bertemu dengan Ba dan Henry Fitzroy... 
seminggu sebelum itu,
 dia sangat rapat dengan aku dan Henry Fitzroy... 
seolah-olah kami la teman rapatnya...

aku akui,
 berteman rapat dek kerana masa perkenalan yang lama dengan 
berteman rapat dek kerana keserasian 
walau usia perkenalan x lama adalah sangat berbeza....
aku x kenal lama dengan Ba 
tetapi keakraban kami sangat utuh  

dengan Ba lah,
 aku bercerita dan berkongsi masalah dengannya,
 dan banyak nasihat yang aku dapat.
 Ba mmg sangat baik.... 
aku sayang dan hormatkan Ba 
macam aku hormat dan sayang abg aku sendiri.

kata-kata Ba sebelum kami pergi FunFair 
pada malam 30 Ogos 
sebelum sambut Merdeka terdengar-dengar 
di benak fikiran dan telingaku.... 

kata Ba "jom la Aju, kita kuar pi fun fair, nanti dah tak jumpa Ba dah, susah nanti..."

itu kata-katanya selepas aku beritahu dia 
yang malam tue aku ada kelas ganti...
 tapi, bila mengenangkan permintaannya 
dan keadaan aku yg agak kecelaruan hati time tue, 
aku pergi jer sana,

 bermain buai pusing-pusing 
dengan Ba, 
Kak Ika,
 Harith, 
Dyla, 
Zaf,
 Shazy, 
Safwan
 dan Abg Apit...

habis pening kepala aku time tue, 
Ba cuma tersenyum tapi sempat lagi tanya aku ok ke x
 lepas main buai pusing-pusing tue...

malam tue, kami mmg happening sangat-sangat, 
then lepas tue,
 Ba ajak pi karok dekat BJ...
waaaaaaa, aku dh la x pernah masuk tempat cam tue... 
malam tue, aku mmg geram tol dengan Ba and Harith,,
 bkn sebab apa,
 sebab depa yg dok pujuk and ajak aku pi fun fair.. 
masalahnyer aku x boley balik sbb aku tumpang kete Safwan..
jadi malam tue layan depa karok la...
tapi, aku terdetik sekarang...

perangai Ba sangat pelik malam tue, 
dia sangat happening pelik, lain macam... 
bkn macam happening yg bese2...
dia ambik gambar... 
nyanyi lagu yang ada mksud tersirat sedey...
dan, dia ada kata,
 dia nak aku dengan Henry Fitzroy 
sbb Henry Fitzroy tue kawan baik dia...

dan pagi tadi...
Henry Fitzroy call aku sambil teresak-esak nangis..
dia tanya aku yg betul ke Ba dah tak de...
aku tergamam...
aku x cayer and ingat si Henry nie main2kn aku..
then aku call Ba...
adik dia yang angkat call
then cakap yang Ba dah tak de, 
meninggal dalam tidur lepas solat subuh pagi tadi..
terjelopok aku di atas lantai rumah aku...
menggigil badan dan tangan aku...

Ya Allah!!!! 
Betul ke Ba dah tak de???

Ya Allah...
pemergian Ba amat aku dan Henry Fitzroy terasa...
sebabnya, sebelum kami balik bercuti hari raya, 
aku dan Henry sangat rapat giler dengan Ba... 
tambah-tambah lagi si Henry Fitzroy sbb dia lelaki...
sebab kami bertiga saling berkongsi masalah...
 itu yang membuatkan Ba still tanya pasal aku kat Henry 
semalam sebelum dia pergi ...
tue, Henry call and bagitahu kat aku 
sal apa yang Ba cakap kat dia semalam dalam mesej2...

Ya Allah, 
aku terkelu kerna sebelum pergi, 
Ba masih sempat ingat pasal aku sebab dia tahu sal masalah aku...
dan apa yang aku boleh katakan di sini,

pemergian Ba.. 
sangat2 aku dan Henry Fitzroy rasai.. 
sebabnya kami berdua menjadi teman rapatnya,
 tempat dia mengadu rasa dan masalah dia serta
 tempat perkongsian kami sebelum dia pergi buat selama-lamanya...

Ba, 
segala kenangan kita akan Aju ingat dan sematkan 
dalam hati dan diri Aju sampai bila-bila,
 Ba seorang kawan yang sangat baik, 
terima kasih sebab mengakui pada Sapix yang Aju nie kawan baik Ba... 
dan terima kasih banyak-banyak
 sebab ajar Aju cara untuk tersenyum lagi menghadapi dunia...
Aju doakan semoga Ba berada dalam kalangan orang yang soleh. 
InsyaAllah kita akan ketemu lagi...

***

gambar masa time konvo kak Ika...
Ba berbaju putih dan bertopi ceria tersenyum


gambar fasi-fasi masa kem pimpin siswa siri 1 2010 
di kem d'puncak Briss.. 


gambar last aku dengan Ba,
time pi fun fair ari tue...


gambar aku dengan Ba, time first rapat 
dekat kem pimpin siswa d'puncak Briss siri 1 2010


gambar kami, family Kem pimpin siswa D'puncak Briss buka puasa.
Ba (pakai baju hitam) duduk mengadap aku...

***

LaGu uNtUk KeNaNgI Ba..

Kidung malam nyanyikan lagu
Rindu hatiku yang terpendam
Bintang malam lukis wajahku
Katakan aku pergi

Genggamlah cinta yang ku berikan
Simpanlah selalu dalam hati
Ku akan selalu dalam mimpimu
Menemani tidurmu

Sudahlah sudah
Ku harus pergi
Jangan kau tangisi aku lagi
Biarku bawa seluruh cintamu
Ku dakap dalam tidur panjangku

Peluk tubuhku
Kucup bibirku
Relakan saja aku pergi...

(*khatimah cinta-6senth*)


... Apa NaK jAdi ??? AdOyaiii...




hemm, mesti kalian hairan kenapa tajuk blog mia bunyinyer pelik kan???
huhuuh, sebenarnya mia tengah berfikir tentang diri mia sendiri...


study dah rasa macam nak give up jer,   
 rasa hidup dalam kepompong desakan sana dan sini... 


people are just don't understand me,
 just like they are nothing to say or to feel...
and i don't hope they will understand me
 because they wouldn't...
n just me understand me... 
not them..

but,
 i just need them
 to not pushing me 
doing something that i don't like 
because it's make me feel bad..

mia x sama dengan diaorang..
 sometimes....
 problems keep coming 
and i'm drowned... 

but.. anyway...
life must move on, right???
people are not the reason why we are stop smiling or enjoying our life happily...
so, mia harus melangkah dalam kehidupan ini 
dengan senyuman yg cumel 


coz it's make me happy 
when i can make people happy with my present....



p/s: life is short so don't make it meaningless or even shorter becoz u will regret it when u're realize that u don't fill it with memorable things!!! 
just enjoy the life!!!    chill out!!!!